,sonra ay çekirdekli ekmek .....Ne çok çeşidi var yani.Üstelik bunun için ekmek pişirme makinesine de ihtiyacınız yok.Tabi onun kullanımı daha rahat; unu, tuzu ,mayayı at, programına bas. Ama işin heyecanı zaten hamuru mayalarken başlıyor.Kabaracak mı kabarmayacak mı? Benim elim una,tuza değecek yani.
Ballı cevizli bu ekmeği kesinlikle denemelisiz.Baton kek kalıbında yapabileceğiniz çoook lezzetli bir ekmek.
MALZEMELER:
5 su bardağı un
1/2 paket kuru maya
1,5 su bardağı ılık su,
1/2 su bardağı süt ,
1 tatlı kaşığı tuz ,
1 çorba kaşığı şeker,
2 çorba kaşığı bal,
2 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
YAPILIŞI
Hamur mayalanacak kaba elenmiş beş bardak un konur. En son ceviz olmak üzere diğer malzemeler de eklenerek eli bırakmayan bir hamur elde edilir.Hamurun üstü sofra bezi ile kapatılır ve 1- 1,5 saat mayalanması beklenir. Ben biraz daha uzun tuttum.
Mayalanan hamur kabta öyle bir yoğurulur ve yağlanmış unlanmış baton kek kalıbına yerleştirilir. 20-25 dakika da böyle mayalandırılır.Hamur elime yapıştığı için elime sıvı yağ sürdüm.Kalıbı öyle yerleştirdim.200 derecelik fırında 50-55 dakika kadar pişirelim . Bıçakla pişip pişmediğini kontrol edelim.Birkaç bıçak deliği daha açalım ki içi de güzelce pişsin.
Fırından çıkan ekmek kalıptan ayrılmıştı zaten kek gibi yapışmamış, ekmek halini alıvermişti. Bi beş dakika sonra sofra bezine sardım ve 20 25 dakika dinlendirdim.Dinlenmese ne olurdu bilmiyorum açıkçası.Dışı çok sert olurdu sanırım.
Veeeee sonuç.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder