HABERLER GÜNDEM

8 Ocak 2014 Çarşamba

KIŞ TURŞUSU

Merhabalar...Çoluk çocuk  bütün aile turşuya bayılıyoruz.Öyle bayılıyoruz ki bidon bidon turşu bize az geliyor.Benim o hiç bir şey yemeyen ,her şeye burun kıvıran oğlum bile turşuya mazeret bulamıyor.Sadece acı olmaması şartıyla tabi. Her seferinde ''acı değil di mi anne'' diye onay aldıktan sonra turşuları löp löp götürüyor:))
Bu gördüğünüz şahaserler eşimin maharetli ellerinden çıktı .Aslında önceki yıllara da dayanan turşu
denemelerinden sonra  bu kez çıtırlığıyla, tuzuyla ,ekşisiyle rengiyle aradığımız tadı bulduk.Tek eksiği acısı .Oda isteğe bağlı isterseniz turşunuzu acı biber ile tatlandırabilirsiniz.
Lezzetimize ortak olmak isterseniz tarife geçelim.

MALZEMELER: 
2 tane 5 litrelik bidon için
2 kg badem salatalık,
2 adet karnabahar,
1 adet lahana,
1 kg havuç
1 adet kırmızı lahana
1/2 kg sivri biber,
5-6 adet dolmalık biber
1/2 kg pancar
20 diş kadar sarımsak,
iki limon
biraz nohut
bir demet maydanoz,
biraz nane

SUYU İÇİN
Yarım kilo pancar yıkanır kabukları soyulur  bir litre suda haşlanır ve bir gece böyle bekletilir.Ertesi gün 2 litre ılık suya(pancarın suyuyla birlikte)  bir buçuk bardak sirke ,bir bardaktan bir parmak eksik kaya tuzu  ,bir tatlı kaşığı limon tuzu  karıştılırak tuz eritilir.Ilık su tercih ederseniz tuzu eritmeniz kolay olacaktır ve mutlaka tadına bakın tuz oranını damak zevkinize göre ayarlayın.

Sebzelerin taze olanlarından tercih edilir  Sebzeler ve bidonlar güzelce yıkanır.Havuçların kabukları soyulur ve dilimler halinde kesilir. Lahanalar  büyük parçalar halinde kesilir. Salatalıkların fazlalıkları kesilir bıçakla bir kaç  delik atılır.Aynı şekilde biberlerede bir kaç delik açılır. Karnabaharlar çiçeklerine ayrılır.Dolmalık biberlerin içini doldurmaya yetecek kadar lahana , havuç , salatalık ve biber ince ince doğranır ve dolmalık biberler doldurulur. Bidonun en altından salatalık ve dolmalık biberlerden başlanarak sıkı sıkı dizilir.Dizim sırasında arada sarımsak,nane yaprağı,limon dilimi ve nohut atılır.Kalan sebzeler de bidona sıkı sıkı sıralanarak dizim işlemi tamamlanır.Yaklaşık 4,5 litre su verilen oranda hazırlanarak  ilave edilir kapağı kapatmadan önce maydanoz ile bidonun ağzı doldurulur,bu sayede maydanoz turşumuza hem değişik bir aroma katar hemde diğer malzemelerin yukarı çıkmasını önler.Afiyet olsun ancak iki hafta kadar beklemeniz gerekecek.












2 yorum:

Unknown dedi ki...

Turşularını özenle yaptıktan sonra bizimle paylaşan ve o günden bugüne müptelası olduğumuz turşunun, yine özenle bizim için yapmaya başladıkları andan itibaren saygıdeğer François komşumuz Barış beye ve Barış Egenin Annesi Hanife kardeşime eşim ve ben sonsuz minnettarız. İyiki varsınız

barışegeninannesi dedi ki...

Afiyet bal şeker olsun canım birlikte nice turşular yapmak yemek nasip olsun inşallah Barış & Hanife