HABERLER GÜNDEM

18 Temmuz 2013 Perşembe

EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI


   Hava  sıcaklığı kaç derece olursa olsun ramazan ayında çorbasız olmuyor gerçekten....Ege  çorba yediğini düşünsün ben de Ege et yedi diye düşüneyim.Bakış açısı sanırım.Eti severek yemeyen oğlumun severek yediği bir çorba.Çorba ama aslında oldukça da doyurucu.. Bugünkü iftar yemeğimize gelince:

Ekşili köfte
sebzeli bezelye
meyhane pilavı

salata,
vişne kompostosu,
pudingli şerbetli tatlı

Ekşili köfte için gerekli malzemeler:

200 gr kıyma,
bir küçük soğan,
bir yumurta sarısı,
3 çorba kaşığı köftelik bulgur veya pirinç
maydanoz,
karabiber,tuz
3 tane tane karabiber,
içi 7-8 çorba kaşığı un dolu bir tepsi
TERBİYESİ İÇİN:
bir yumurta sarısı ,yarım limon suyu

Yapılışı:

Kıymaya bir yumurta sarısı,ince rendelenmiş soğan ,karabiber,tuz, köftelik bulgur atılır ,güzelce yoğurulur.Bulgurunu atarken azar azar atın çok katı bir harç olmayacak .( Bulgur yerine bir miktar pirinç de koyabilirsiniz ama bulgur yumurtanın ve soğanın suyunu çektiği için daha kolay köfteler yapılıyor.Bence daha da lezzetli hem de besleyici değeri daha yüksek ).ince kıyılmış maydanozları da ekleyerek güzelce yoğuruyoruz.Yarısına kadar su dolu genişçe bir tencereye bir miktar da sıvı yağ ve tuz  koyup ocağın altını  açıyoruz.Biz köfteleri yaparken  suyumuzda kaynasın.Elde ettiğimiz harçtan avucumuzun içinde küçük küçük toplar yapıp içi un dolu tepsiye atıyoruz.Arasıra tepsiyi sallayarak köftelerin unlanmasını sağlıyoruz.

Tepsideki köfteleri ve tepsiden bir miktar unu kaynayan suya atıyoruz.Bu işlemi yaparken dikkatli olun elinize kaynar su sıçrayabilir.3 tane tane karabiberi de tencereye atıyoruz.Kaynayan tenceredeki suyun rengi beyaz olunca,  bir kasede akından iyice ayrılmış yumurta sarısı ,yarım limonun suyu iyice karıştırılırak ,tencereden alınan bir kaşık suyla karıştılır.Tencereyi karıştırıken yavaş yavaş da kase tencereye boşaltılır. Çorbamız şimdi rengine ve kıvamına kavuşacaktır. Beş -altı dakika kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır.
       AFİYET OLSUN.....



1 yorum:

Unknown dedi ki...

En sevdiğim yemeklerden biridir bu.İlk fırsatta yapacağım.Elinize sağlık