HABERLER GÜNDEM

30 Ağustos 2014 Cumartesi

KIŞ HAZIRLIKLARIM - 2 kurutulmuş sebzeler

 Belki de yaparken ,yerken aldığımdan fazla haz aldım bu sebzeleri kuruturken. Özenle yıkayıp ,kurulayıp , kestikten sonra   balkona güneşe serdik Ege'mle beraber bu sebzeleri. Güneş kaçtıkça tepsileri altına tuttuk , evirdik çevirdik.Öyle çok baktık ki onlara, güneşten çok biz kuruttuk. La Fonten 'in masalındaki karınca misali doldurduk buzdolabımızın çekmecesini .Doyumluk değil tadımlık bunlar.Biraz ondan biraz bundan. Zaten kilolarca kurutacak ne tepsimiz var ne bezimiz kendi çapımızda yaptık kışlık hazırlıklarımızı.
   

       En kolay kabak kuruyor  dertsiz  ,tasasız.Çürümeden akmadan kokmadan.Tepsiyi dolduruyorsun hemencecik suyunu çekip küçülüveriyor ,oluyor sana tıkır tıkır ..
    Kabaklarımızı yıkadık yuvarlak yuvarlak dilimledik güneşe koyduk .En fazla iki gün içinde tıkır tıkır kurudular.


 Bez torbaya koyduk ,dooğru buzdolabına...
Biberleri aralıklı olarak ipe dizdik ve öyle astık.Marmaris'te bu iş biraz zor .Yanyana dizince çürümeler oluyor.Kabak kadar kolay kurumuyor.Sabırla bekledik onlarda tıkırdamaya başlaynca buzdolabı poşetinde buzdolabındaki yerini aldı.

 Dolmalık biberlerimiz de aynı yöntemle kurudular.
Patlıcanları dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz .Bu sebze de hemen suyunu uçuruverip çabuk kuruyan bir türden .Onun yeri de diğer kuruların yanı....

       
Şimdi resmini bulamadığım kurutulmuş domateslerimiz de var .Onları kuruturken biraz zorlandık doğrusu. Armut domates,tukaş domates diye farklı farklı adlandırılan sivri ve etli domateslerden kuruttuk.İkiye keserek üzerlerine biraz tuz serptik ve bekledik ...bekledik. .Kuruyanlar dolaba....

  Gaza gelen oğlum ''Anne elma da kurutalmım mı?'' dedi bilip bilmeden ve kaptığı gibi elmanın birini balkona götürdü . Onun bu hevesini kırmamak adına bir kaç tane elma bile kuruttuk.

    Marmaris son günlerde alev alev yansa da biliyoruz ki bahçe sebzeleri bitecek ve kış gelecek  işte o zaman bu nefis kurutmalıkları gönül rahatlığıyla yiyeceğiz.

4 yorum:

gulmutfagim dedi ki...

sevgili barış egenin annesi keyifle okudum oglunuzla sebze kurutma serüveninizi çok şekersiniz..Bu arada keyifle yazdıgını bu guzel blogunuza size ozel şık bir tasarım isterseniz bana ulaşın lutfen @gul_tasarimm

gelincik zamanı dedi ki...

Ne güzel olmuş, güle güle yiyin

barışegeninannesi dedi ki...

teşekkür ederim gulmutfağım.bu aralar bloguma fazla zaman ayıramıyorum ama farklı bir tasarım istersem tabi ki sizden destek alırım :)

barışegeninannesi dedi ki...

teşekkür ederim kübra kübra :)