HABERLER GÜNDEM

4 Temmuz 2014 Cuma

RAMAZAN PİDESİ

 Ramazan ayının bir haftası geride bıraktık. .Ben hala bir post bile atamadım.Herkese hayırlı ramazanlar . Pazartesi Barış Ege'mizin ilk mürüvetini gördük hayırlısı ile :) Bu gün artık daha iyiyiz.Ben de kendimi bigisayar başına geçecek kadar iyi hissediyorum.
 
Ramazan deyince  akrabalar ,ezan  ,ramazan pidesi gelir ilk etapta akla. Ama biz ezan sesinden , akrabalardan ve pide kokusundan uzak bir yerde oturduğumuz için ramazan ayının manevi yönünü kendi içimizde yaşıyor Barış Ege'mize hissettirmeye çalışıyoruz.
   Her şey tamamda pide kokusunu evimize getirebilirim diye düşündüm .Kolları sıvadım. Yemeyip de yanında yatabilirdim gerçekten.Görüntü süper oldu. Hani bu kadar da beklemiyordum dersem hiçte yalan olmaz. Hem çok kısa sürede hem de çok kolay oldu.Üstelik bu pideye ilk dokunan da bizdik :)
 MALZEMELER:

2,5 su bardağı beyaz un,
Yarım su bardağı tam buğday unu,
3 çorba kaşığı yoğurt ,
3 çorba kaşığı süt,
1 çay kaşığı tuz,
1,5 çorba kaşığı şeker,
1 çorba kaşığı toz maya,
2 çorba kaşığı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık su

Mayalandıktan sonra bir bardak un

ÜZERİ İÇİN
 bir yumurta , biraz sıvı yağ ,susam ,çörekotu,haşhaş

YAPILIŞI
Unu ve diğer malzemeleri bir kaba koyup yoğuruyoruz. Ele yapışan baya cıvık bir hamur oluyor.üstünü sofra bezi ile kapatıp en az bir saat mayalanmaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamurumuzu tekrar yoğuruyoruz.Yine ele yapışacak bir hamur olcak unun hepsini atmayan yedire yedire yoğurun. Kek hamurundan biraz kalın olacak , puaça hamuru kadar sert olmayacak.Elimizdeki hamuru bir kaşık yardımızyla sıyrılır ve ele bir miktar sıvı yağ alınır.Bol un dökülmüş tepsimize hamur dökülür ve yağlı elimizle açılır.Üzeri tırnaklarımızla pide şekli verilir.
En üstüne yumurtanın sarısı ve biraz beyazı,biraz da sıvı yağ yedirilerek sürülür.susam.çörekotu,haşhaş ile süslenir. İftara 20-25 dakika kalaya kadar tepside de biraz mayalandırabilirsiniz.
Öceden ısıtılmış 230 dereceli fırında 20 dakika pişirilir.Benim fırınık turbo fırın.Fırın sıcaklığınız en üst seviyede olacak ve kısa sürede pişeceği için sık sık kontrol edin.Dilerseniz bu hamurdan iki adet pide çıkarabilirsiniz
Fırından çıkınca sofra bezi içine alırsanız hem çabuk soğumaz hem de sertleşmez.Mis gibi pidemiz iftar soframıza hazırdır.

AFİYET OLSUN


2 yorum:

Pembe Kreasyon dedi ki...

çok güzel görünüyor denemeliyim :)

barışegeninannesi dedi ki...

teşekkür ederim canım :) kolay gelsin sana.yapınca yorumlarını yazarsan sevinirim :)