HABERLER GÜNDEM

13 Mart 2013 Çarşamba

SÜT TARHANASI



     Geçmişe olan bir özlemimiz vardır hep.İnsanların daha mutlu ,dertsiz olduğunu düşünürüz .Sağlıklı ,doğal beslendiklerini....İlaçların yerini bile; meyan kökünün ,ayva yaprağının , kabuk tarçının aldığı;  havanın daha temiz, güneşin daha parlak ,yıldızların bile saklanmadığı zamanlardır bunlar.İnsanlar aynı malzemelerle farklı lezzetler  ortaya çıkarmayı bilirlermiş.
     Tarifi ne kadar eskiye dayanır bilemem ama biz küçükken annemin yaptığı benim de bayıldığım bir lezzet bu.Yemek olarak adlandıramayacağım ;günlerde  veya ara  öğünlerde yenebilecek,son derece sağlıklı ,besleyici bir aparatif.
     Aslında süt tarhası pişirilir kaşık kaşık bir sofra bezine serilir  ve kurutulur.Kışın  çorbası yapılır.Ama ben yukarıdaki kısmıyla daha çok ilgileniyorum .Belki sizin de ilginizi çekebilir.

MALZEMELER

aşurelik buğday,
günlük süt,
çörekotu
tuz

YAPILIŞI

İstediğiniz miktarda aşurelik buğday yıkanır üzeri 4 parmak geçecek şekilde su konur ve biraz kaynatılır .Bir kaç kez karıştırılır ocağın altı kapatılır.Tencerenin kapağı da kapatılarak buğdayın suyunu tamamen çekmesi beklenir. Bir kaç saat bekleyen buğdayın yumuşadığından emin olunduktan sonra üzerini  3-4 parmak geçecek şekilde süt ilave edilir ve arasıra karıştırılarak sütü çekmesi beklenir.Yalnız ocağı kapatttıktan sonra da buğdayın  sütü  çekebileceği hesaplanarak biraz sütlü olmalı.Tuz ve çörekotu da eklenir.Artık servis için hazırdır.Altını kapatınca üstü kaymak tutacağı için sıcakken kaselere paylaştırılırsa servisi daha güzel olur.
                              AFİYET  OLSUN:))

Hiç yorum yok: